Hem » Just nu i Råda » Ny köksmästare i Råda Rum!

Ny köksmästare i Råda Rum!

Vår nya köksmästare Fredrik Adén utbildades vid Restauranghögskolan vid Grythyttan i slutet på 90-talet och har arbetat som kökschef sedan dess, bland annat på Gunnebo, Hällsnäs och senast på Rådahemmet.

 

”Min matlagning?
– Jag är ganska traditionell av mig, så till vida att jag älskar klassiska smaker. Gärna svensk husmanskost, men även genuina europeiska smaker, indisk curry eller cajunkrydda. Alltså smaker som funnits länge. Jag är ingen modernist. Jag skulle nog aldrig laga en maträtt med broccolirök, till exempel…. Jag förespråkar god, vällagad mat, där även råvarorna ser ut som man förväntar sig.
I det dagliga arbetet är miljö och hållbarhet oerhört viktiga frågor för mig. 2002 hörde jag i media att torskbestånden i Newfoundland kollapsat och att hela det marina ekosystemet höll på att rubbas. Där och då startade mitt engagemang för ett hållbart kök. I min matlagning är jag noga med att ta vara på alla delar av en vara, oavsett om det handlar om rotfrukter eller djur. Jag äter själv mycket grönsaker och jag ser det som min yrkesuppgift att puffa människor att våga prova andra produkter som påverkar miljön mindre, och jag vill hjälpa till att göra det enkelt att välja miljömedvetna val.

Jag trivs bra på mindre ställen. Ingen dag är den andra lik och man träffar mycket folk. Det är mycket variation; under en dag kan jag steka karré, baka bröd, göra dessert, ta emot en bokning, diska, göra meny, köra matvagnar. Den variationen får man inte i ett kök med stordrift. Sen är det roligt när det ibland bränner till. Som häromdagen då vi serverade 450 stycken lärare.
På ett litet ställe har man också närmare kontakt med sina gäster. Som ny köksmästare är jag i startgroparna för att bygga upp en ny meny och jag vill gärna passa på att fråga vad du som gäst är sugen på? Vad vill du se på bordet? Kom gärna förbi och berätta!”

Med vänliga hälsningar
Fredrik Adén