Hem » Just nu i Råda » Konsert: “I en trasig värld”

Konsert: “I en trasig värld”

“I en trasig värld” –  Sång och musik ur judisk klezmertradition

Klezmermusiken förmedlar berättelser som berör. Alla kan känna igen sig i de arketypiska tonspråken. De är specifika och även universella. Genom blandningen av genrer kan också folk med olika social och etnisk
bakgrund finna något bekant och kanske även få något helt nytt.

Lördag den 15 oktober kommer Stalhammer Klezmer Classic trio till Råda Rum och bjuder på en magisk konsert tillsammans med körerna Röster i Råda och Manskören Harmoni från Lidköping.

Varmt välkommen!

Medverkande

Stalhammer Klezmer Classic trio 
Semmy Stalhammer, violin
Isabel Blommé, violoncell
Miriam Oldenburg, dragspel.

Röster i Råda under ledning av Franz Lundberg Pålbrand.

Manskören Harmoni under ledning av Lars Hernqvist.


Fri entré

Datum & tid: Lördag 15 oktober (2022) kl 15.00 – insläpp från 14.30

Restaurangen är öppen för den som är sugen på något att äta eller dricka något innan konserten.


Mer om musiken

Klezmorim kallades spelmannen i de judiska bysamhällena i Central -och Östeuropa fram till mitten av 1800-talet. Klezmer är musik som i moll men mycket mer färgad av en orientalisk mollskala, en sorts sorglig och uppsluppen musik samtidigt. Ofta var det självlärda musikanter – judar hade under långa tider inte tillträde till högskolor och universitet – där instrument som dragspel, fiol, klarinett, bas dominerade. Även om det mesta var instrumentalt så fanns det sånger på jiddisch, det judiska ”blandspråket” som talades i Östeuropa och som nästan helt utraderades i och med världskriget.

Förföljelser drev många att flytta; en del hamnade i USA där intresset för klezmer har ökat från 1970-talet och framåt. Nu kan man få höra klezmer på film, jazzklubbar, gator och fester. I klezmer möts många kulturer vilket framgår av dagens program. Musiken hade också olika syften: arbetssånger, bröllopsfester, kärlekssånger. Inte så få stora musiker har växt upp med klezmermusik (Benny Goodman, Igor Oistrach m.fl.).

Idag är inte klezmer vikt åt enbart judisk tradition. Vi är många som utan judisk koppling fascineras av den sköna musiken med så mycket glädje, smärta och melankoli i en fin blandning.

Klezmer har egentligen inget med körsång att skaffa men det har varit ett stort äventyr att få arrangera en del enkla sånger och sålunda berika körrepertoaren. När jag lanserade materialet med min dåvarande kör (Oscar Fredrik) för 15 år sedan bemöttes vi med stor entusiasm från lyssnarna.

Lars Hernqvist